Search
  • Agrita Lūse

Vēsturisks pamats modernam apjomam

Dzīvokļu un biroju ēka Bruņinieku 76, Rīga.

Platība 535 m2, 5 stāvi.

Projekts SIA “AR.4”, arhitekti Andris Vītols, Māris Bārdiņš.

Būvnieks SIA “EKOTEH BŪVE”

Fasādes apdare - dekoratīvi koka dēļi, SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi.

Nodošana ekspluatācijā - 2020.gads.

Cauri ugunsgrēkam un pilsētas institūcijām

Ēkas atrašanās vieta ir tuvu centram, taču šīs apkaimes apbūvi vēsturiski nav skāris centram raksturīgais elegantais arhitektūras rokraksts. Apkaimē ir daudz koka ēku sliktā stāvoklī. Tās ir bez arhitektūras un mākslinieciskās vērtības, taču, kā mēs zinām, to iespējams atgūt ar rūpīgu atjaunošanas darbu, ja vien uzrodas Pasūtītājs ar sapratni un finansiālajām iespējām.

Nams Bruņinieku ielā 76, atšķirībā no citām apkaimes koka ēkām, īpašuma iegādes laikā bija salīdzinoši labā stāvoklī, lai arī neapdzīvots. Gadiem garais riņķa dancis ar valsts institūcijām, kuras izdeva pretrunīgus lēmumus, tā radot haosu projektēšanas gaitā un to iestiepjot 7 gadu garumā, darīja savu. Šajā laikā ēkā nesankcionēti uz dzīvi iemitinājās bezpajumtnieki un īpašumu sāka uzskatīt par savu. Loģisks noslēgums šai uzdzīvei bija ugunsgrēks, kas ātri vien ēku pielīdzināja citām apkaimes koka ēkām, plosītām no laika zoba un cilvēkiem. Uz šā piemēra pamata varētu aicināt par būvniecību Rīgā atbildīgās institūcijas strādāt savstarpēji sadarbojoties un informējot, tādējādi veicinot projektēšanas gaitu, nevis to bremzējot. Gala lēmums no pilsētas institūciju puses bija par kultūrvēsturiskas vērtības piešķiršanu ēkas fasādei, pārējais apjoms netika novērtēts kā nozīmīga vēstures liecība.

Ēkas pārdzimšana, kļūstot par apkaimes vietzīmi

Arhitekti gadu gaitā izstrādājot vairākus variantus un piemērojoties pilsētas institūciju prasībām un Pasūtītāja vēlmēm, bija gan saraduši, gan iemīlējuši ēkas vēsturisko formu. Projektā bija atvēlēta vieta arī saglabātai vārtrūmei un brandmūrim. Taču šo plānu kā nerealizējamu no tehniskā aspekta novērtēja tehniskais būvuzraugs. Piemērojoties prasībām un meklējot nākamo variantu, ēka tika nojaukta līdz ar zemi, kārtīgi kaudzē saliekot un sanumurējot vēsturisko būvmateriālu un plānojot precīzi atlikt atpakaļ logu ailas un dekoratīvos elementus kā vismaz daļēju atsauci uz autentiskumu. Taču tehniski tas izrādījās neiespējami vairāku objektīvu apstākļu dēļ.

Taču tas nenozīmēja pilnīgu ieceres plāna izgāšanos. Vēsturiskās fasādes apjoma siluets iezīmēts ar jauniem koka logiem un jauniem dekoratīvajiem koka dēļiem, tādā veidā ir veiksmīgi un precīzi rekonstruēta vēsturiskā sajūta.


Lai ar kontrastu principu nodalītu vēsturi no laikmetīgās arhitektūras, lai akcentētu sterilo mūsdienu arhitektūru, ar skārda elementu precīzi iezīmēts vēsturiskā apjoma siluets fasādē un brandmūrī. Augšējo stāvu fasādes apdare veikta ar SWISSPEARL® kompozītcementa paneļiem.

Apjoma pamatos ir izmantota urbto pāļu siena – veiksmīgs un noturīgs risinājums, kas būvniecības laikā neatstāja ietekmi uz blakus esošām ēkām. Iekšpusē izbūvēta monolītā betona siena un pamatu plātne pagrabstāvā. Virs pagraba stāva ielas daļā izbūvēti 3 stāvi, pagalma pusē 5 stāvi, ielas pusē 4. stāva līmenī veidojas plaša terase ar vizuālām un taktīlām sajūtām patīkamo kompozītdēļu segumu. Arhitekti atzīmē būvnieku kvalitatīvo veikumu, raksturojot to kā “nebija vienaldzīgi”, tāpēc visus sīkumus un smalkumus realizēja arhitektu iecerētajā līmenī.

Šobrīd ēka piesaista uzmanību,harmoniski ierakstoties apkaimes apbūves audumā. Tā ir gan izaicinoša, gan kontrastējoša, izceļoties ar sterilo baltumu, askētisko formu un vēsturisko fasādes apjomu. Arhitektu mērķis bija pretnostatīt jauno būvapjomu vecajam gan formas, gan apdares materiālu pielietojumā, ienesot apkaimē jaunas vēsmas un padarot to dzīvīgāku.

Plānojums un funkcionalitāte

Pasūtītājs ar ēkas pārbūvi realizēja (piepildīja) vairākas vajadzības , nams savā būtībā ir multifunkcionāls. Pirmajā stāvā ir plaša slēgta ekspozīciju zāle produktiem, kurus Pasūtītājs piedāvā Latvijas tirgū. Otrajā stāvā iekārtoti biroji, bet 3., 4., 5. stāvā dienesta dzīvokļi un Pasūtītāja apartamenti.

Pasūtītājs lielā mērā uzticējās arhitektu piedāvātajiem risinājumiem, savukārt, arhitektu kritēriji materiālu izvēlē bija atbilstība augstam kvalitātes līmenim un ilgtspējībai. Izskatot dažādus risinājumus un vēloties ēkas augšējiem stāviem cēlu fasādes apdares materiālu, kā vispiemērotākais materiāls tika atzītas SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi. SWISSPEARL® CARAT ir jaunākās paaudzes parauga standarts masā krāsotiem cementa kompozīta paneļiem, ko ražotājs piedāvā vairāk kā 30 krāsās.

Bruņinieku ielas gruntsgabaliem ir raksturīgi salīdzinoši plaši pagalmi, cik nu Rīgas centram piekļautā apkaimē iespējams. Arī ēkai Bruņinieku 76 ir labiekārtots pagalms ar varenu bērzu. Būvniecības laikā celtnieki ar lielu rūpību izturējās pret bērza sakņu sistēmu, to pasargājot no visāda veida ietekmes. Šobrīd bērzs ir pagalma nozīmīgākais akcents, sniedzot vasarā pavēni. Pagalmā rasta vieta āra trenažieriem.

Nemainīga kvalitāte – SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi

Mājas augšējiem 3 stāviem izvēlēti spoži balti SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi, kas ir ne tikai arhitektoniski kvalitatīvs risinājums, bet nodrošina arī tehniskās prasības ugunsmūru veidošanai. Abas vienas ēkas atšķirīgās fasādes – koka un SWISSPEARL®kompozītcementa paneļi – veidotas kā ventilējamās. Ja fasādes koka apdares fragmenti plānveidīgi būs jākopj, tad SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi ekspluatācijas laikā neprasīs papildus ieguldījumus to kvalitātes uzturēšanā, līdz ar to gadiem nemainīgu saglabās ēkas arhitektonisko vērtību un nozīmību. Pārbaudītā SWISSPEARL® kompozītcementa paneļu ražošanas receptūra garantē virkni gatavo produktu tehnisko īpašību – noturību pret UV staru iedarbību, tātad krāsu toņa nemainību, netīrumu atgrūšanu, augstu blīvumu – paneļi faktiski neuzsūc mitrumu un atbilstoši salizturības ciklu skaits ir ievērojams. Labai arhitektūrai ir nepieciešami augstas kvalitātes materiāli, lai spētu iznest autora radošo ieceri.


15 views