Search
  • Agrita Lūse

Skanstes City – no militāras būves par modernu biroju

Adrese Skanstes iela 52, pasūtītājs SWH biroju centrs, projekts Tectum, būvprojekta vad. Alvis Zlaugotnis, arhitekts Mārtiņš Zlaugotnis, būvnieks Velve, būvuzraugs Būvkonsultants, fasādes apdares SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi, metāla apdare Ruukki.

SWH biroju centra pārbūve Skanstes ielā 52, Rīgā, noslēdzās 2019.gada septembrī, apkaimei iegūstot modernas biroju telpas 16 171 m2 platībā. Divām biroju ēkām, kas reiz padomju laikos atradās militārajā zonā, pilnībā mainīts ne vien iekštelpu plānojums, bet arī fasādes risinājums, kuras apdarē izmantoti patiešām ilgtspējīgi un estētiski materiāli. No jauna atdzimušās ēkas patīkami izceļas apkārt esošajā apbūvē un bez šaubām saista pilsētas iemītnieku un biroja telpu meklētāju uzmanību. Telpas salīdzinoši ātri ir piepildījušās ar īrniekiem, brīvas platības ir palikušas pavisam nedaudz.


Andris Kozlovskis, SWH Grupa pārstāvis atzīmē:

-Esam apmierināti ar savu lēmumu iegādāties ar savu iepriekšējo nosaukumu zināmo SWH biroju centru, kurš tagad ir nozīmīga daļa no jaunas , multimodālas apkaimes Skanstes City. Esam gandarīti, ka pēc pilnīgas ēku rekonstrukcijas esam izveidojuši mūsdienīgu, starptautiskiem standartiem atbilstošu biroju ēku, kurā šobrīd jau 90 procenti platību ir noslēgti nomas līgumi. Augsti vērtējam līdzšinējo sadarbību ar jomas profesionāļiem, arhitektiem un būvniekiem, kā rezultātā kopīgiem spēkiem esam radījuši kvalitatīvas, estētiskas un mūsdienīgas biroju ēkas. Skanste City ir viena no lielākajām darījumu apkaimēm Rīgā, jo tās izīrējamo telpu kopējā platība sasniedz 50 000 m2. Plānojam arī nākotnē resursus ieguldīt biroju ēku attīstībā, tādējādi radot jaunu, modernu, uz izaugsmi orientētu vidi biznesa attīstības veicināšanai.”

Pārbūves gaitā radītās izmaiņas ēkā

Pārbūves gaitā tika realizēta jaunu ārējo inženiertīklu instalācija, kas ietver lietus ūdens un sadzīves kanalizācijas sistēmas, ūdensapgādes, siltumapgādes. elektroapgādes un vājstrāvas tīklus. Ēku rekonstrukcijas laikā notika pāļu un mikropāļu izbūve, kas bija nepieciešama papildus slodzes uzņemšanai, jo pārbūve paredzēja esošo būvapjomu augstuma palielināšanu. Projekta ietvaros tika veikta divu ēku savienojošās daļas demontāža un jauna apjoma izbūve šajā vietā. Abu esošo ēku papildus stāvu izbūvē izmantotas monolītā dzelzsbetona karkasa un pārseguma konstrukcijas, savietotais jumts balstās uz monolītā dzelzsbetona un metāla konstrukcijām. Daļā ēkas tika pazemināts pagraba grīdas līmenis, nostiprinot grīdu pamatni ar injekcijas mikropāļiem, kas bija nepieciešams funkcionāla pagrabstāva stāva izveidošanai. Starpstāvu pārsegumos tika veikti arī nostiprinošie betonēšanas un metāla darbi, izveidoti jauni vertikālo komunikāciju mezgli. Daļēji pārbūvētas ārsienu konstrukcijas, instalēta jauna siltumizolācija un ventilējamā fasāde, veikta jaunu logu montāža. Pilnībā atjaunota telpu apdare.

Arhitektūras risinājumi

Alvis Zlaugotnis, arhitekts, Tectum: Izstrādājot objekta pārbūves risinājumus kopīgi ar pasūtītāju meklējām labākos risinājumus, rēķinoties, ka taps izīrējamas biroju telpas. Bija svarīgi palielināt izīrējamās platības īpatsvaru, kā risinājumu izvēlējāmies vēl viena stāva piebūvi, ko pieļāva arī apkaimes apbūves nosacījumi. Pēc pārbūves lielākajam biroja ēkas apjomam ir 6 stāvi un pilnvērtīgi izmantojams pagrabstāvs, mazākajam apjomam - 4 stāvi un pagrabstāvs. Vēsturiski ēkās nebija lifta, pēc pārbūves pilnībā ievēroti vides pieejamības nosacījumi, ieejas ir ietves līmenī, nav sliekšņu un katrā ēkā iebūvēts lifts. Dienas gaismas daudzums telpās ir pietiekams, tā ir arī pagraba telpās, kas nodrošina to atbilstošu izmantošanu.

Telpu platību un plānojumu sākotnējā versijā noteica nesošās konstrukcijas un komunikāciju mezgli – tas bija brīvais plānojums, kas aizņēma veselus stāvus, jo tobrīd vēl nebija skaidras telpu īrnieku vēlmes. Tikko bija zināmi potenciālie īrnieki un to plānojumu vēlmes, risinājām šos uzdevumus kopā ar kolēģiem, kurus bija piesaistījuši telpu nomnieki. Biroja ēku ventilējamo fasāžu apdarei izvēlējāmies metālu un SWISSPEARL® kompozītcementa paneļus, kuri toņu risinājumā izvietoti pamīšus. Fasādes konstrukcijas “pīrāgu” veido apdares paneļi (metāla vai kompozītcementa), gaisa šķirkārta un siltinājums. No saviem vērojumiem varu secināt, ka ventilējamās fasādes ir ilglaicīgāks risinājums kā apmestās, kurām pēc 10 gadiem noteikti jāveic atjaunošanas darbi.

Ja jāuzsver abu biroja ēku arhitektoniskās vērtības, uzmanību vēlētos pievērst fasādes dinamikai un telpiskumam, kas panākta kombinējot Ruukki metāla loksnes un SWISSPEARL® kompozītcementa paneļus. Biroja ēka, kas atrodas tuvāk pie Skanstes ielas, ar plašo pirmā stāva vestibilu kalpo par kopējo ieejas mezglu kvartālā, te tiek pieņemts un nodots pasts, kā arī risinātas citas funkcionālās vajadzības. Pirmajā stāvā ieplānotas konferenču telpas ar suverēnu ieeju. Ja objekts jāvērtē no sarežģītības aspekta, viegli nebija. Kamēr pilnībā netika realizēts demontāžas process, nebija ne mazāko iespēju pilnvērtīgi izprast ēkas konstruktīvo stāvokli – cik taisns, škībs, noturīgs ir karkass un pārsegumi. Iepazīstoties ar esošo konstruktīvo mantojumu, varējām izstrādāt arhitektūras un būvkonstrukciju projektu. Rezultātā esam ieguvuši B+ klases biroju ēku, kurai līdz A klases līmenim pietrūkst ne pārāk būtiskas lietas.

Būvniecības gaita bija pietiekami raita, ar būvdarbu veicējiem sapratāmies labi, tādas nopietnas aizķeršanās nebija nevienā no biroja ēku pārbūves posmiem.

Mārtiņš Zlaugotnis, arhitekts, Tectum:

-Strādājot pie pārbūvējamo ēku fasādēm, vēlējāmies panākt, lai ēkas ar savu vizuālo tēlu un tonālo risinājumu harmoniski iederētos starp pārējām biroju kvartāla ēkām, starp kurām ir gan nesen uzbūvēta jaunbūve, gan pirms kāda laika jau modernizētas un pārbūvētas ēkas. Taču noteikti nevēlējāmies kopēt tajās izmantotos arhitektoniskos paņēmienus. Fasādes apdares materiāliem mūsu izvēles kritērijs bija izmantot tikai rūpnieciski izgatavotus materiālus, kuru kvalitāte un ilgmūžība ir apliecināta ar sertifikātu. Izvērtējot dažādus variantus, no plaša apdares materiāla klāsta savu radošo ideju realizācijai atlasījām SWISSPEARL® kompozītcementa paneļus un Ruukki metāla apšuvuma loksnes.


Fasādes apdare ar SWISSPEARL®

Ēkas fasādē uzstādīti Šveices zīmola SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi kopā ar Ruukki metāla apšuvuma loksnēm, kā arī plaši izmantots stiklojums. Apdares plākšņu izvietojums veido telpisku fasādi, kas tiek papildināts ar nesimetrisku krāsu gammu un neregulāru ģeometrisko rakstu. Telpiskie fasādes elementi ir arī funkcionāli, nodrošinot biroja telpām daļēju noēnojumu no tiešajiem saules stariem. SWISSPEARL® paneļu estētiskā un funkcionālā noturība ir pierādāma ar referencēm no daudziem pasaules un Latvijas objektiem. Ja objekta tapšanā par kritēriju tiek izvēlēta augstākā kvalitāte visos risinājumos, tad SWISSPEARL® kompozītcementa paneļi ir viena no labākajām atbildēm. Paneļu krāsu toņus neskar klimata kaprīžu iedarbība, precīzā ģeometrija ir ilgtspējīgs faktors, bet ražotāju sniegtās iespējas var pieskaņoties arhitekta izvēlētajam stilam.

SWISSPEARL® izceļas ar ilgmūžību un arhitektonisko vērtību, to ražošanā tiek izmantotas modernas tehnoloģijas un īpašas receptūras. Vecākajiem objektiem pasaulē, kuru apdarē izmantoti šie paneļi, ir jau 40 – 50 gadi, taču fasādes joprojām ir estētiski pievilcīgas un kvalitatīvas, ko, protams, augstu novērtē šo objektu īpašnieki un apsaimniekotāji. Paneļus neietekmē mitrums, to struktūra ir pietiekami blīva un izturīga, lai nemainītos pie kardinālām temperatūras svārstībām sezonu ietvaros vai spožos saules staros. SWISSPEARL® estētiska ļauj paneļus veiksmīgi kombinēt ar citiem materiāliem, veidot harmoniskus krāsu toņu salikumus, kā arī – kā šajā gadījumā – pat veidot 3D efektu. Arhitekti atzīst, ka tas bija patīkams pārsteigums.


Energoefektivitāte

Ēkas logiem un vitrīnām Dienvidu un Austrumu fasādēs ir izbūvētas žalūzijas, kas automātiski regulē logu noēnojumu, tai pašā laikā ļaujot biroja darbiniekiem veikt manuālu žalūziju regulāciju. Ēkai, neskatoties uz iekļauto rekonstruējamo apjomu, nodrošināts B klases energoefektivitātes sertifikāts, kur lielu lomu spēlē arī ventilējamās fasādes izbūve, siltinājums un fasādes apdare ar SWISSPEARL® un Ruukki materiāliem. Mikroklimata režīmus biroja telpās regulē automātiski ar mehānisko rekuperēta gaisa pieplūdi un vasarās dzesēšanu, bet cilvēkiem nav liegta arī logu atvēršana. Apgaismojumam iekštelpās izmantotas tikai LED tehnoloģiju iespējas, kas mūsdienās jau kļuvusi par normu. Nakts laikā ēkas fasādes dekoratīvo risinājumu palīdz izcelt fasādes apgaismojums.


68 views